8-daagse fietstocht in de Saone

Frankrijk

Avontuurlijke familiefietstocht met bagagevervoer vanuit twee kindvriendelijke campings. Ontdek een stukje authentiek Frankrijk rondom de rivier de Saône en overnacht in compleet ingerichte tenten. Fiets over kleine weggetjes door een landelijke omgeving met regelmatig een dorpje, kasteel of wijngaard. Soms een klimmetje en na aankomst heerlijk zwemmen of spelen. Bourgondisch genieten van wijnen uit de Maconnais.

Je kan op elk van de 2 campings de tocht starten. De volgorde van overnachtingen en de fietstochten is altijd als volgt:

zondag / maandag / dinsdagcamping 1
woensdag / donderdag / vrijdagcamping 2
zaterdagcamping 1

Op dag woensdag en zaterdag fiets je van de ene camping naar de andere. Op de overige dagen kan je een rustdag of rondtocht plannen.

Zondag Aankomst in de Saone 


Aankomst op camping Champs d'Ete (de zomerweide) bij het levendige plaatsje Pont de Vaux. Je kunt kennis maken met onze tent en deze leuke camping. Na de reis even genieten van het zwembad, een rondje om het leuke meertje of lekker uit eten in Pont de Vaux is geen enkel probleem. Er is voldoende keuze aan restaurantjes.

Maandag fietstocht vanuit Pont-de-Vaux

Uitrusten en genieten van de luxe van het zwembad, een kinderparadijs met flinke glijbanen. Samen nog even slenteren door Pont-de-Vaux, een bezoekje aan het mooie bezoekerscentrum en het water op voor een kanotocht. Voor wie het niet laten kan is er ook nog een fietstocht rond het stadje, die je langs de Saone en de kanoverhuur leidt. Eventueel kun je de Voie Bleue langs de Saone verder stroomopwaarts volgen tot aan Tournus of zelfs de Saone oversteken en de heuvels van de Bourgogne en de wijngaarden in; het kan allemaal!

Fietstocht: ca. 28km


Dinsdag

fietstocht vanuit Pont-de-Vaux

Het is natuurlijk heerlijk om op de camping te blijven. Maar je kunt ook weer op de fiets klimmen voor de leuke rondrit in de omgeving. Over smalle, stille weggetjes en karrensporen fiets je langs boerderijen en glooiende akkers. Eventueel kan je een uitstapje maken naar het dorp St.Trivier de Courtes, waar wat winkeltjes en café's zijn. Tot slot volg je het riviertje La Reyssouze, met af en toe een watermolen, terug naar Pont-de-Vaux.

Fietstocht:ca. 26 of 34 km


Woensdag fietstocht van Pont-de-Vaux naar Cormoranche


Na een rustig ontbijt bij de tent, begin je met inpakken van de spullen, terwijl de kinderen nog even het zwembad induiken. Daarna staat er een afwisselende fietstocht op jullie te wachten door de fraaie landelijke streek "Bresse", bekend van haar bijzondere (vakwerk-)architectuur en pluimvee. De route is licht glooiend met bos, landerijen en soms een dorpje als Bagé-la-Ville. Het laatste stuk fiets je over stille (deels onverharde) weggetjes bij het riviertje La Veyle.

Fietstocht: ca. 35km

Donderdag fietstocht vanuit Cormoranche 

Het dorpje Cormoranche is een bezoekje waard. De "echte" fietser gaat genieten van het plaatselijke " rondje om de kerk" of steekt zelfs de Saone over om de wijnheuvels te verkennen. Daar wacht je een prachtige 'Voie verte', een tot fietspad omgetoverd oud spoortraject, dat je vanaf Mâcon door de wijnheuvels en zelfs een spannende tunnel voert naar het beroemde klooster van Cluny.

Fietstocht: veilig fietsen en slechts geleidelijke hoogteverschillen. In totaal moet je naar Cluny (en terug) wel rekenen op ca. 250 m. stijgen en dalen en ruim ca. 65 fietskilometers.

Maar lekker met het gezin genieten van de zon met een picknick aan het meer zal voor velen wellicht ook een goede optie zijn. Of ga je de gezelligheid opzoeken van de nabij gelegen oude stad Mâcon?


Vrijdag

fietstocht vanuit Cormoranche langs Dierentuin Touroparc

Over het jaagpad langs de Saone fiets je zuidwaart. Na een uurtje fietsen kan je een bezoek brengen aan de dierentuin in Romanèche-Thorins. Via rustige weggetjes door het boerenland, langs stille dorpjes en met een enkel heuveltje, keer je terug naar de camping, waar je vast nog even kunt zwemmen.

Fietstocht: ca. 28 of 19km

Zaterdag fietstocht van Cormoranche naar Pont-de-Vaux

Een mooie trip stroomopwaarts langs de rivier de Saone, terug naar Pont-de-Vaux. Onderweg kun je kiezen om de mooie stad Mâcon te bezoeken en anders zijn er wel diverse leuke kleine dorpjes onderweg. Je volgt opnieuw een oud spoortraject, dat echter wel onverhard is. Maar ook hier dus weer veilig fietsen zonder veel hoogteverschil met onderweg mooie picknickplekjes bij de rivier.

Fietstocht: ca. 31km


Zondag einde van het Arrangement

Opruimen en netjes achterlaten van de tent en dan is jullie fietsvakantie ten einde.
Over de activiteiten

Je fietst dagafstanden van ca. 20 tot 35 km in een glooiend landschap. Optioneel kun je ook langere tochten maken, zodat ook de oudere kinderen aan bod komen. Zeker de tochten die de heuvels van de Mâconnais in gaan kennen wat grotere hoogteverschillen (200-300 m), maar op de basistochten zijn er niet meer dan enkele kleinere en glooiende klimmetjes (50- 100 m) per dag. Door de relatief korte afstanden is er tijd genoeg om 's ochtends rustig te vertrekken, onderweg te picknicken en na aankomst lekker te zwemmen, relaxen of spelen

Over de accommodaties